dissabte, 22 d’agost de 2015

Inside Out ( Del revès)


Què significa créixer, fer-se adult? Com es configuren les nostres emocions per poder acabar donant forma a la nostra personalitat? Quina és la importància dels records en el nostre creixement personal? Quin és el valor real de la tristesa com a emoció?¿ Poden aquest tipus de preguntes estar relacionades amb una pel·lícula d'animació l'objectiu principal de la qual, que no l´únic, és el d'entretenir al públic? ¿I a més ser una aventura bàsica amb aparença de videojoc dels anys 90: amb dues protagonistes alternes que han de passar de pantalla (diferents escenaris cognitius que donen forma a la memòria a llarg termini) contínuament per aconseguir assolir la seva meta? Per saber les respostes a tot això (i a molt més), no ens podem perdre  Inside Out (Del revés) , l'última pel·lícula sorgida d'aquesta fàbrica d'obres mestres anomenada Pixar Animation Studios. Des que es va donar a conèixer amb Toy Story (John Lasseter, 1995), Pixar ha brillat amb cintes d'animació per a adults disfressades de pel·lícules per a nens, i aquesta doble intenció arriba al seu punt culminant amb Inside Out, un film definitivament abstracte que resol per sempre un dels grans misteris de la Humanitat: el complex funcionament de la ment.


 Tenim una nena, Riley. I també tenim una visió en exclusiva del que passa al seu cap, on cinc emocions bàsiques regeixen el seu comportament: Felicitat (groc), Ira (vermell), Fàstic (verd), Por (lila) i Tristesa (blau). A partir d'aquí, Inside Out ens mostra el funcionament intern que defineix la personalitat de la protagonista. I ho fa de la forma més senzilla (en aparença) possible: amb records en forma de boles de colors que s'acumulen i s'ordenen donant peu a la construcció de diversos micro-mons base on s'assenten els principals valors de la jove. Amb l'excusa accidental de l'aterratge de l´Alegria i la Tristesa en el laberint de la memòria, Docter (& Co), aprofitaran per fer un viatge al·lucinant a l'interior de la ment humana, un fantàstic paratge on habiten per igual els malsons, els pensaments abstractes , la fàbrica de somnis i els amics imaginaris, entre molts altres. 


La paraula "fantasia", és la clau. Perquè Inside Out es pot entendre com un film d'animació superlatiu, és clar; però encara per sobre d'això està l’al·lucinant aventura fantàstica a la qual ens avoca la pel·lícula. Una jugada mestra on mentre la narració principal persegueix l'estètica de game ja citada -una narració bàsica on les emocions protagonistes han de superar els obstacles per poder tornar al centre de control de la personalitat de Riley- es construeix tot un món que serveix per definir tant els sentiments humans, com la nostra capacitat per raonar en funció de les nostres emocions, així com la forma en què s'estructuren els nostres records donant peu al que finalment acabarà per configurar la nostra personalitat.


 La història de la nena, preadolescent desubicada, és universal, nens i adults poden identificar-se amb ella, i hi ha una aventura molt física, de ritme trepidant i amb personatges coloristes, que els nens seguiran fins al final. Però al cap de la nena, tot es complica ... Hi ha la sala de comandaments, on les cinc emocions essencials es combinen per controlar les reaccions de Riley al món exterior. A la torre de control es connecten, suspeses en els abismes del que és  insondable, les illes que constitueixen els diferents aspectes de la personalitat de la petita, els seus interessos bàsics (família, l'amistat, el divertiment i l'hoquei (l'afició de Ridley) . 


Els records són boles el color de les quals ve  determinat per l'emoció que les domina, i alguns apareixen per sorpresa (com la recurrent cantarella d'un anunci de pasta de dents). Envoltant els angoixants abismes en el fons dels quals moren les boles, hi ha els arxius de la memòria , un gegantí laberint que uns operaris blaus purguen regularment. I també la Fàbrica de somnis, que remet, és clar, a Hollywood, entre d'altres territoris del nostre cervell com el Regne de la Imaginació, el del Pensament Abstracte o el de l´Inconscient, i un purgatori on van a parar 'tot el que crea problemes'. 


 Inside Out proposa, en definitiva, un complex, riquíssim i psicodèlic món interior en què la qüestió al final és determinar el lloc que la tristesa ha d'ocupar en les nostres vides . I és que sense la  tristesa, no s'entén l'alegria (i viceversa) .Així que preparin-se  per veure´s emocionalment arrasats per Inside Out . Una pel·lícula que t'arrenca les llàgrimes a través de les mateixes emocions que governen la cinta. Ja siguis pare o fill, optimista o pessimista,  fan del realisme  o un amant del més enllà dels límits de la realitat ... el nou Pixar acabarà amb tu. No només per ser una obra mestra totèmica, una de les millors pel·lícules d'animació de la història o un dels relats fantàstics més brillants que jo hagi vist mai. Acabarà amb tu perquè el seu retrat de la construcció de les emocions humanes, encara que  al·legòric i naïf, és del més precís que ens ha donat el cinema. Fins a tal punt que Inside Out pot arribar-se a entendre no com una pel·lícula, sinó com un mirall al qual l'espectador s'enfronta i ha d'assimilar tot allò que ha perdut per convertir-se en la persona que és. “Casi nada”
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada