divendres, 20 de juliol del 2012

INESPERADAMENT L´ÚLTIM ESTIU


Inesperadament l´últim estiu (Suddenly Last Summer) és una de les obres més dures de Tennessee Williams i, sens dubte, la més violenta. S'hi aborden temes molt complexos com l'homosexualitat, la bogeria o el canibalisme, però n'hi ha un que afecta tots els personatges i que en algun d'ells pot tenir conseqüències terribles: la por. La veritat és molt difícil d'assimilar per Violet Venable, una distingida dama de Nova Orleans, sobretot si aquesta es refereix a les circumstàncies en les que el seu fill va morir l'estiu passat en un paratge conegut com a Cabeza de Lobo. La veritat només la coneix la seva neboda Catherine Holly, reclosa en un hospital psiquiàtric després del xoc emocional que li van produir aquests fets ja que ella estava amb el seu cosí Sebastian de vacances quan tot va ocórrer. Encegada per un amor desmesurat cap al seu difunt fill, Violet no dubtarà a contractar els serveis del doctor Cukrowicz perquè li practiqui una lobotomia a Catharine i s'eliminin per sempre tots els pensaments 'paranoics' que té la jove sobre la mort de Sebastian ja que la veritat no es pot saber.
Mrs Venàble i el doctor Cukrowicz

En Caharine Holly la por apareix barrejada amb la bogeria doncs l'horror que va sentir en contemplar la mort del seu cosí l'ha conduït a un estat d'alienació mental. Tots s'entesten en que oculti la veritat, fins i tot la seva pròpia mare i el seu germà ja que si ella calla, aquests rebran l'herència de Sebastian que, de moment, Mrs Venable té retinguda. Així, a la por de Violet perquè es descobreixi la veritable realitat del seu fill, s'uneix la por dels seus parents per perdre uns diners que els va molt bé, encara que per aconseguir-ho hagin d'accedir a que Catherine sigui lobotomitzada. L'entorn d'aquesta noia es troba dominat pel poder i l'ambició ja que tota la seva família consentirà que ella acabi destruïda per sempre per tal de satisfer els seus propis interessos. Es tracta d'un personatge que està totalment restringida per la societat que l'envolta, en aquest cas per una família que només pensa en treure partit del seu silenci. Catherine té un germà que en lloc d'ajudar-la només pensa en els diners que tindrà quan rebi l'herència de Sebastian. D'aquesta manera, es constata que aquesta jove es troba totalment sola ja que la seva pròpia família no està disposada a fer res per evitar la seva desgràcia.
Mrs Venàble, Catherine, George, Mrs Holly, l´infermer i Mrs Foxhill
Catherine es refugiarà en la persona que menys esperava, el doctor Cukrowicz, el seu botxí, per poder sortir de la seva complexa situació. Lluny de practicar-li la lobotomia que li ha demanat Violet, aquest personatge iniciarà un tractament amb Catharine perquè ella pugui anar recordant poc a poc tot el que va passar a Cabeza de Lobo ja que només així aconseguirà curar-se. En aquest sentit, la veritat té un efecte terapèutic doncs reconeixent es poden eliminar els mals. Els personatges que, com Violet o els Hollys, tenen com a fi en la vida la manipulació dels més febles, acaben aixafats per alguna cosa que té molta més força que les males arts que ells fan servir per aconseguir els seus objectius: la veritat.
Encara que l´autor és prou conegut sobretot per les adaptacions cinematògrafiques de les seves obres teatrals, aquesta obra ha estat molt poc representada a Catalunya malgrat que és un dels textos més ben construïts de l´autor. La Companyia Kadiram Teatre hem treballat molt per intentar construir personatges creïbles i ens hi hem deixat la pell. La nostra humil aportació per donar a conèixer una obra increïble i molt humana malgrat la seva duresa. Només puc dir que la dedicació del grup en els assaigs,  en la recerca de material tant de vestuari i d´objectes com en la realització de l´escenografia ha estat admirable. No són actors professionals però les ganes d´aprendre, d’encarar-se a reptes difícils donen com a resultat un treball molt digne que s´acosta, malgrat les limitacions, a la professionalitat. Moltes gràcies al grup per la confiança que m´han brindat com a director i per les ganes d´anar sempre molt més lluny.


El Jardí d´en Sebastian


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada