dimecres, 30 de maig del 2012

EN COMPTES DE LA LLETERA


 La poesia de Josep Pedrals entra a La Seca per partida doble. La Seca dedica un cicle a l'univers del poeta Josep Pedrals. Dos joves directors de l'escena catalana, Jordi Oriol i Iban Beltran, s'inspiren en el seu imaginari per recrear En comptes de la lletera i El Furgatori.
Sent la primera vegada que l'obra de Josep Pedrals s'adapta al teatre, l'atzar ha volgut que fos per partida doble; l'atzar i la complicitat del poeta i escriptor amb els joves directors Jordi Oriol i Iban Beltran, que dirigeixen En comptes de la lletera i El Furgatori , respectivament. Aprofitant que totes dues obres recreen l'univers lingüístic del poeta i escriptor, La Seca - Espai Brossa les ha englobat dins el Cicle Josep Pedrals.
La companyia IndiGest estrena En comptes de la lletera , que ja va passar per La Planeta de Girona en el marc del Festival Temporada Alta.
En Comptes de la Lletera és una faula sobre la inestabilitat del present, sobre la infinita capacitat humana de somiejar i les patacades de realisme que cal afrontar amb esperança.
Seguint els processos de fermentació mental dels mamífers, que avancen de nata en nata, s’intenta exposar el fet cabdal que ens trobem en una via làctia i que no podem evitar que sempre ens falti un bull. La capacitat de fabulació de la fantasia fa de contrapunt del fet històric perquè fonamenta, precisament, els anhels, els desitjos i les ambicions.
Les coses concretes, s’han d’haver somniat prèviament?
És la història de quatre ornitòlegs a la recerca d'un ocell llegendari, la lletera ( lactius lactius , segons el llenguatge científic particular de Pedrals). El text en vers de l'obra rellegeix el popular conte de la lletera amb música d'acompanyament, fent una mirada en clau d'humor a la tendència dels homes a "fer volar ocells". "És el llenguatge de Pedrals, que sempre m'ha fascinat, amanit amb escenografia i música", descriu Oriol, que ja ha exercitat un llenguatge poètic propi en obres com Home-Natja i OB-sessions . Josep Pedrals veu la història com un homenatge a Pitarra, "una astracanada, un despropòsit molt bonic, com la realitat que vivim". A part de l'autoria del text i la direcció la direcció de l'obra, Pedrals i Oriol també s'encarreguen d'interpretar dos dels protagonistes.
En Josep Pedrals es tot un personatge a tenir en compte. Capaç de fer poesia, jocs lingüístics, música ( genials els "nens eutròfics") i també teatre.  La proposta que ens ofereix Jordi Oriol es una barreja de concert, recital i obra a quatre veus.  Capaç del milllor i el pitjor. Entre tenir ment i l'entreteniment (per plagiar alguna cosa) trobaríem aquesta mena de conte que si em permeteu  "no ho pillarà ningú" però et farà estar amb els ulls i les orelles ben atentes.
Si bé en alguns moments abusa de recursos "tipus pastorets", té moments d'autèntica lucidesa que farien les delícies d'en Marius Serra i tots els verbivors així com algunes propostes escèniques més que interessants. Una proposta original i lúcida que no us podeu perdre.

L´equip en la presentació a Temporada Alta



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada