diumenge, 29 de setembre del 2013

DAU AL 7


La companyia Nozomi 700 teatre representa fins el 13 d'octubre en La Seca-Espai Brossa l'obra Dau al 7, un espectacle sobre aquest moviment avantguardista català, que va representar la negació de la societat del seu moment, en prendre una postura de provocació i agitació constant, que entronca amb Dada i els surrealistes. Els Dau al Set s’autoexclouen de l’ambient de tenebra cultural dels primers anys del franquisme.
El grup Dau al Set es crea al voltant de la revista del mateix nom, l’octubre de 1948,  fundada per Joan Brossa, el filòsof Arnau Puig i els pintors Joan Ponç, Antoni Tàpies, Modest Cuixart i Joan-Josep Tharrats.
L´obra l'interpreten Maria Donoso, Jordi Sanosa, Miquel Segovia i Pau Bou, amb direcció de Xavier Giménez. L'espectacle es compon de cinc peces avantguardistes de poesia escènica de Joan Brossa de 1947, maridades amb música del grup ZA! Inclou textos de la revista Dau al Set, un text biogràfic d'Antoni Tàpies i un de Carles Hac Mor. L'objectiu de la companyia segons el director Xavier Giménez és explicar Dau al set a les noves generacions, ja que va ser un dels projectes d'art contemporani més importants del segle XX. Va néixer a final dels anys quaranta per trencar amb una Barcelona trist, fosca i derrotada després de la Guerra Civil. 

Dau al 7 de Nozomi 700 Teatre és com una apassionada lliçó sobre les avantguardes catalanes encapçalades per Joan Brossa i la seva poesia escènica. Els quatre actors ens endinsen a una bogeria artística on la diversió i el joc de l’art són els ingredients principals. Els membres de Dau al 7 s’ho passaven bé fent-ho, la companyia Nozomi 700 Teatre s’ho passen bé representant-ho i el públic s’ho passa perfectament bé sent testimoni d’aquest huracà artístic.
Una de les peces que componen l'espectacle és Els assistents en fila índia de Joan Brossa, escrita l'any 1948. Planteja que els espectadors facin una fila índia darrera un mestre de cerimònies i que es moguin cap a l'indret on tindrà lloc la representació. Darrera hi van personatges estrafolaris, amb màscares i barbes. Els tres actors diuen un text, relacionat amb el número 3 i després el Mestre de cerimònies els respon. 
Els assistents en fila índia es reserva per al final de l'espectacle ja que, seguint les indicacions del poeta, se sortirà en fila índia cap al Passeig del Born, on es farà la representació. És una peça de cinc minuts de durada. Tant aquesta com dues altres peces de Brossa que formen l'espectacle, no s'havien estrenat mai. I és que totes cinc són força agosarades. Són textos antiteatrals, rupturistes, els actors s'arrosseguen pel terra o repeteixen compulsivament les mateixes paraules.


Si aneu a veure Dau al 7 veureu cinc peces de la poesia escènica de Joan Brossa on haureu d’obrir bé la ment, els ulls i els somriures. El joc està servit, només heu d’estar disposats a veure una peça teatral totalment diferent, sorprenent i divertidíssima. És una anada d´olla amb un final apoteòsic al carrer.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada