dimecres, 2 d’octubre de 2013

Un trozo invisible de este mundo


Les maletes es desplacen per la cinta corredora. Cauen a terra i xoquen entre elles, acumulant-se . Són trossos de vida d'immigrants, estancats, no poden avançar, no els deixen. Per allí apareix un senyor que decideix posar ordre a aquests vestigis, els separa i els posa drets i en fila . Mentre ens explica la seva visió sobre l'ordre que ha de seguir aquest món, tractant al públic també com si fos immigrant , adoctrinant-nos sobre la nostra naturalesa migratòria. Que ens quedi clara la diferència entre nosaltres i ells, que entenguem que aquí al primer món, amb les seves pròpies misèries, no podem cabre. Aquest policia duaner és el mar al principi d'Arquímedes i no deixarà que ocupem el seu espai. Qui ens fica el discurs demagògic és Juan Diego Botto, autor d'un text traçat amb poesia i dolor que es diu Un trozo invisible de este mundo, i que  s´ha representat al Teatre Lliure de Montjuïc aquest passat mes de setembre. L'obra està dirigida per Sergio Peris - Mencheta , recent guanyador del Premi Ceres per aquesta obra.
L'actor argentí establert a Espanya des de fa molts anys aprofita la seva condició d'exiliat argentí per armar unes històries descarnades, que tant provoquen el riure com humitegen els ulls. Són cinc relats, cinc soliloquis : 4 representats pel mateix Botto i un per l'actriu i cantant Astrid Jones.


El primer Arquímedes, amb el guàrdia , serveix per posar-nos en antecedents , deixar-nos un somriure congelat i treure'ns la vena dels ulls davant d'un tipus amb un pensament no molt diferent del que té gran part de la societat . Després, amb Locutorio,  l'actor se situa entre maletes per oferir-nos un recital còmic ficant-se en la pell d'un argentí que crida al seu país des d'un locutori espanyol . Aquest home ha de lluitar per imposar les seves paraules en un remolí de confusions mentre parla amb la seva dona. Li explica les seves misèries quotidianes a la ciutat mentre treballa en l'obra i al mateix temps intenta començar un negoci per a ella des de la distància. Tot el que  explica ens fa riure, però per sota repunta el dolor pel qui se sap lluny i sol. I com a autor Botto sap tallar el riure en el moment just : en l'anècdota de l'ucraïnès que cau de l'obra per caminar adormit .
Després del testimoni al locutori se'ns presenta una altra immigrant per la cinta de les maletes amb Mujer. Es tracta d'una dona africana que s´adreça ​​al seu fill, explicant-li la seva vida i la seva odissea particular a l´immigrar a Espanya. El canvi és sobtat i de mica en mica, l'angoixa i la foscor plana sobre el públic. És emocionant el testimoni d'aquesta actriu, Astrid Jones, que mostra el seu somriure més pur encara que res del que pugui explicar sigui per riure . El seu cant final ens trasllada al més profund de la terra africana , el lament d'una mare, d'un poble que no pot veure créixer els seus fills. Nua l'ànima.


El quart i cinquè testimonis serveixen perquè Juan Diego Botto s'immisceixi de ple en la seva història pròpia, en el seu drama personal: la història d'Argentina , banyada de sang per la dictadura . El primer relat ens presenta el testimoni de Turquito , qui està acabat de sortir del Centre de Tortura de la Marina Armada per acompanyar uns oficials a fer una passejada per Buenos Aires. A l'home , ansiós de llibertat, se li demana que reconegui col·laboradors. Aquest reflexiona sobre el seu paper d'heroi, de supervivent com ho fos Primo Levi , que va relatar les seves experiències a Auschwitz en Y si fuera un hombre. Després, en un salt temporal, al El previlegio de ser perro se'ns presenta el que seria el cosí d'aquest home, qui filosofa amb ràbia i sarcasme sobre el que suposa estar lluny de casa i perdre-ho tot per culpa d'un exili polític . El monòleg va carregant-se de mala llet a mesura que l'home va embastant diferents anècdotes per demostrar la seva tesi que els argentins no poden ni han d'oblidar, que la justícia ha de reconèixer el dany fet i castigar els malvats . De totes les històries que ha viscut aquest testimoni la que més despunta és la del rodamón i el seu gos, donant consistència a la denúncia cap a la naturalesa bàrbara i injusta de l'home.


En aquesta obra les emocions colpegen necessàriament les consciències. I ho fa gràcies a un text directe, sec, amb bon ritme, amb uns actors que senten el drama com a propi i amb una escenografia funcional i metafòrica que posa llum a este trozo invisible de este mundo.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada