dimarts, 29 d’agost de 2017

PIELESMitjançant una estructura d'històries creuades, Casanova compon un relat absolutament únic i extravagant que té el poder suficient com per atrapar des del primer fotograma i no deixar-te anar fins a l'últim. L'original radicalitat de la idea i la seva boja execució la converteixen en l'experiència més insòlita que ha donat el cinema espanyol en anys. Eduardo Casanova proposa en la seva òpera prima una altra manera de mirar de cara allò que els discursos dominants releguen a un territori d'exclusió: els personatges de Pieles són, al Pierre et Gilles, àngels caiguts del firmament del desig condemnats a viure en un bordell / infern, pintat en tons rosa-queer, que els ofereix en un assortit catàleg de perversions sexuals per a apetits patològics.

En un pròleg que ja desplega tota la malsana poesia que recorre aquesta pel·lícula desestabilitzadora i profundament política, una madame desgrana l'ideari que sosté el cruel ordre social on la bellesa (o la normalitat) segrega a la diferència per a la seva explotació sense misericòrdia, perquè, a cap i a la fi, hi ha gent que ha nascut per patir ... almenys fins que arribi el moment de rebel·lar-se contra la Casa del Dolor. Així obre Edu Casanova el seu debut: una de les hòsties més rotundes que ens hagi donat l'últim cinema espanyol.

Pieles s'estructura com un compendi d'històries entrellaçades on tots els seus personatges, aquests deformes físics o morals, són Browning, Solondz o Lynch passats per la turmix acolorida d'Almodóvar, Eloy de l'Església o Zulueta. Però, com a bon encreuament de camins, hi ha en el film moltes intermitències clàssiques que tracten d'allunyar de la seva (suposada) sordidesa: aquesta obsessió per distingir la bondat de la maldat fa que Casanova ho acabi en una faula de Capra.

Pieles encarna, doncs, un gest de rebel·lió, una violenta presa del Palau de l´Afecte amb l'ariet d'una aparent comèdia cruel que acaba mutant -i com! - en un estripat melodrama. Ni tan sols l'obsessió pels excrements i  anal que marca la delicada estètica de la pel·lícula és gratuïta: del que es tracta aquí no és tant de mirar l'abisme de front com de deixar que sigui el mateix abisme qui escruti a la platea des la pantalla. En l'aspecte formal, la pel·lícula exposa una proposta definida, amb una paleta de colors molt marcats (rosa i violeta principalment) que varien segons el personatge al qual se li dedica la narració.

La pel·lícula compta amb un repartiment que entén a la perfecció el que el seu director pretén fer, cosa molt palpable des del començament per la versemblança que transmeten fins i tot interpretant a personatges tan extrems. L´artefacte deu molt als seus actors, alguns amagats sota el làtex: Macarena Gómez, cega i tendra; Candela Peña, i el seu mig rostre; Ana Polvorosa, en el seu paper del curt Eat My Shit; Secun de la Rosa, amb la seva fascinació pel grotesc; o aquesta banda de secundaris, nanes incloses, que arrodoneixen el mosaic.

Tot i que cada un d'ells exigeixen dificultats en què la majoria dels actors no s'havien enfrontat amb els seus papers anteriors. És aquesta diferència el que fa que la pel·lícula no només sigui difícil d'oblidar, sinó també un film a reivindicar. Casanova és una veu a tenir en compte, i això és una cosa que fins als seus detractors haurien de reconèixer. Cal valor per fer una pel·lícula com aquesta. Valor i talent. No només té l'habilitat de deixar a l'espectador desconcertat o impactat davant les seves grotesques imatges, sinó que es tracta d'una proposta interessant, gens menyspreable des de cap punt.

La direcció és eficaç, i la majoria dels enquadres estan compostos amb molt bon gust (malgrat que pugui semblar tot el contrari). Potser hi ha ocasions en què s'excedeixi i mostri coses que potser hauria de fer més subtils i menys explícites, però és una pel·lícula dotada de força i poder narratiu. És una diversió incòmoda i molt negra que realment amaga un potent pòsit dramàtic. Divisiva, intel·ligent i sobretot, diferent, com totes les pells.

Al final de Magnòlia, Paul Thomas Anderson necessitava d'una pluja bíblica de granotes per col·locar (nos) moralment a les seves criatures. Casanova no necessita de déus: en aquest moment ja ens ha convençut que els seus monstres som, en part, tots.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada