diumenge, 15 de març del 2015

Expedient K


El Círcol Maldà és un petit espai adaptat per al teatre del barri gòtic de Barcelona on s’hi poden veure autèntiques joies. Sens dubte, Expedient K n’és una . Una obra de dimensions reduïdíssimes, amb un sol actor a escena, sense escenografia, a partir d’un text brillant va teixint dues històries que al final queden entrellaçades magistralment. Felicito entusiàsticament tot l’equip que l’ha fet possible. Expedient K és un joc de miralls construït a partir d’una doble trama les escenes de les quals es van alternant. . D’una banda, un tècnic de so de l’època actual és en un castell a prop de Creta amb l’encàrrec d’enregistrar-hi el silenci per captar-hi veus i possibles presències fantasmagòriques (psicofonies). De l’altra, un jove de principis del XX que se sent maltractat i humiliat pel seu pare, li escriu una carta exposant-li la crueltat infligida.


 Carles, a qui tothom diu K., enregistra psicofonies, veus fantasmagòriques que omplen palaus oblidats i paratges sòrdids, incloent-hi el camp de Theresienstadt, en què ha pogut escoltar els crits dels. Ara som en un castell de Creta que havia pertangut a la familiar Reichel, col·laboradora amb els nazis en la tasca d’experimentar i crear els Gòlems, uns autòmats deshumanitzats capaços d’ordir un exèrcit de màquines perfectes. Mentre dialoga amb les veus del castell, Carles emula les històries d’un passat que ens arriba a través de la Carta al Pare de Kafka, molt ben trufada per la dramatúrgia excel·lent de la Susanna Garcia-Prieto. La dramatúrgia d’Expedient K, a partir de Carta al pare de Kafka, em va semblar magistral, ja que a la història de l’escriptor txec s’hi superposa una trama actual que es planteja interrogants molt vius encara, especialment sobre l’època dels nazis. El simbolisme d’Expedient K és més que evident, i en el fons representa la recerca d’alguna cosa perduda que volem trobar desesperadament. 

Dafnis Baduz, Susanna Prieto i Àlex D.Capo
La cap del tècnic de so, que es diu Ariadna, pretén que l’esperit que viu al castell és el fill jueu de Hitler. Ariadna estira el fil dins el laberint del castell prop de Creta, però en realitat, l’esperit del castell pertany a algú molt allunyat dels nazis. Els canvis de personatge que fa Dafnis Balduz, cada vegada més ràpids, menen al desenllaç final, en què es descobreix la identitat de l’esperit i es clouen les dues històries. Expedient K és una obra senzilla i sense pretensions, però preciosa i molt reflexiva perquè ens endinsa a les entranyes de la humanitat i les seves pors. Gran treball del meu amic Dafnis Balduz i una dirección mesurada, fínissima que ens porta a l´univers de les dues històries que s´entrecreuen magistralment!!!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada