dimecres, 29 d’agost del 2012

PIRATES!!


"Pirates!" segueix les desventures del Capità Pirata i la seva tripulació, formada per tots els clixés del gènere. L'objectiu del líder és ser el Pirata d'Any, per a això haurà d'aconseguir fortunes, saquejar vaixells i fer tot tipus de malifetes ... i és clar que les coses no li sortiran com esperava. El moment en què conegui a Charles Darwin serà el que li doni el bitllet cap a aquesta fama que anhela, encara que tot té el seu preu. Utilitzant el llibre de Gideon Defoe com a base, el que aconsegueixen els seus directors (el veterà Peter Lord -cofundador de la companyia- i Jeff Newitt) és fer fàcil el difícil. Aconsegueixen que una història lleugera, plena d'humor i aventures, transcendeixi més enllà de la seva modèstia i suposi una experiència aclaparadora, fresca i inusualment entretinguda. Perquè aquí no trobarem grans dilemes morals: és una cinta d'aventures carregada d'humor de tot tipus ( del slapstick a les referències culturals, passant pel gag creat mitjançant la posada en escena), amb una marcada moralitat final que no ofega el humor ni el condemna a una posició secundària, al contrari, l'utilitza per transmetre una sèrie d'idees i portar-les més lluny.
L'exercici d'humor i insolència (en l'ona Monthy Phtyton) que planteja "Pirates!" va més enllà de l'espectador infantil, saltant-se les normes i precipitant l'abordatge de referències, personatges reals i nombrosos anacronismes (i aquest cop amb la inclusió de necessaris efectes especials). La introducció de Charles Darwin i la seva intel·ligent mico o que un 'dinosaure' venci l'invent elèctric del segle, són peces d'orfebreria i engranatge d'un guió que no és objecte de la divinitat sinó de l'evolució. Riure´s de la Royal Society de Londres o utilitzar la Reina Victòria per la seva antecessora Isabel I ens dóna idea de la vocació de la pel·lícula de Peter Lord per mofar-se del passat i la hipocresia que regna en el 'present' que aparentment representa.

El Capità Pirata i la seva tripulació d´inadaptats
La tripulació del Capità Pirata està plena de personatges inadaptats des del infantilitzat Pirata Albí, al Pirata Protèsic (que veu com la seva anatomia es reemplaçada contínuament per les restes de naufragis o objectes llançats al mar) passant pel Pirata de les Corbes Sorprenents de qui ningú sembla adonar-se´n que és una dona. Fins i tot personatges reals i seriosos com Charles Darwin i la Reina Victòria pateixen la transformació Aardman convertint-se també ells en personatges ridículs i hilarants.
Potser els falti l’èxit mastodòntic de la Pixar , però les pel·lícules de Aardman sempre són coherents i fidels tant als seus principis com als seus sentiments interiors i aquest cor incorruptible que porta dins. Possiblement sigui el motiu que hi hagi un discurs sobre l'odi irracional (i hipòcrita) de Victòria cap als pirates, on el cinema d'animació en stop motion sembla posar-se el pedaç davant la gran indústria dominant (quan realment el va utilitzar en el passat). Victòria (Hollywood) considera els pirates (stop motion) obsolets i dinosaures en els moderns temps que corren i, per tant, motiu absolut de la seva extinció. Aquest cant a la llibertat i a l'abordatge del Capità Pirata i els seus sequaços sembla una reivindicació a seguir perdurant per sobre que altres hagin posat preu als seus caps. És moment d'hissar la bandera i adonar-se que els dibuixos dels mapes en 2D es poden convertir en 3D ... per devorar-te viu ... si és que no et menja amb patates abans Hollywood, és clar. Volem un dodo!!!!!

La malvada Reina Victòria i els seus sequaços

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada